Kako i priliči, jednom godišnje na razini najmanjih općina pa do cijele Hrvatske, proglašavaju se i nagrađuju najbolji sportski pojedinci i ekipe za svoje rezultate koje su ostvarili u pojedinoj godini. Naravno, to je i prilika da se još jednom istaknu najbolji rezultati i sportska postignuća sporta i sportaša na lokalnoj i državnoj razini. Također, tijekom svih godina, Grada Jastrebarsko s ponosom je isticao rezultate svojih sportaša, odnosno ekipa!

Znate li da osim „jaskanskog zeta“ Josipa Glasnovića, osvajača olimpijskog zlata, Grad Jastrebarsko imao zamalo i olimpijca Jaskanca!? Nažalost zbog spleta nesretnih okolnosti vrhunski atletičar Mijo Sertić, nije ostvario svoj san.

Duga je povijest biciklizma u našem Gradu i to od prvog bicikla čiji je vlasnik bio Mirko Kleščić daleke 1877. godine, pa djelovanja Koturaša “Jastreb” koji su osnovani 1902. godine, do novije povijesti i ponovnog osnivanja udruge pod imenom Biciklistički klub „Klub koturaša Jastrebarsko“, udruge osnovane 2003. godine.

Hrvatski sokol je bila hrvatska organizacija ustrojena radi promicanja tjelovježbe i širenja nacionalne svijesti među Hrvatima osnovana po uzoru na češki Sokol. Sokol se vodio starogrčkim idealom U zdravom tijelu zdrav duh.