MOTOCROSS KLUB „JASKA“
10450 Jastrebarsko, Lokošin dol 31
OIB: 97505346299
Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite.

predsjednica: Jadranka Kunović
tajnik: Nenad Dautović

mtc 4

POVIJEST I REZULTATI

Motocross klub “Jaska” osnovan je 16. ožujka 1984. godine, što znači da 2024. godine obilježavamo 40 godina postojanja i 45 godina od kako se motocross natecanja održavaju u našem kraju.
Sve je počelo davne 1979. godine, kad je AMD Amater iz Jastrebarskog odlučio pokrenuti natjecanja u motokrosu na obroncima Plešivice, odnosno padinama popularne vinorodne Mladine. Entuzijasti AMD-a ubrzo su s riječi prešli na djela, pa je nedugo zatim sagrađena atraktivna staza koju je kreirao ondašnji višestruki šampion, legendarni Karlovčanin pok.Leno Šoštarić koji je do pojave Gorana Goričkog i Nenada Šipeka bio najveći motokros as s naših prostora.

Staza Mladina uvijek je dobivala odlične ocjene i kritike od najkvalitetnijih svjetskih vozača koji su se na njoj natjecali. Danas je manje poznata činjenica da je Mladina u natjecateljskim krugovima bila okarakterizirana kao uzbudljiva, vrlo zahtjevna, jedna od najtežih u to vrijeme, a na Mladini su zaista vozili svjetski motocross velikani.

Nakon osamostaljenja Hrvatske, natjecanja najviše međunarodne razine obnovljena su 1996. godine, kad je organizirano Prvenstvo Europe 250, a publika će tu priredbu pamtiti po pobjedi Gorana Goričkog, koji je osvojio prvo mjesto u jednoj vožnji. Gorički je bio najbolji vozač motokrosa i najbolji domaći vozač u povijesti kluba s Mladine.

Jaskanci se ponose svojom prošlošću jer Motocross klub „Jaska“ jedan je od najtrofejnijih klubova ovih prostora. Jedan od onih koji je najviše pridonio tim rezultatima svakako je Goran Gorički koji je bio najbolji vozač motokrosa i najbolji domaći vozač u povijesti kluba s Mladine, i kao takav ostao je urezan u sjećanja Kluba.
No, tu su i brojni drugi vozači koji zauzimaju važno mjesto u klupskoj povijesti. Svi oni mogu se vidjeti i pronaći u trofejnoj sobi Kluba, odnosno muzeju Vilka Severa, koji je dupkom pun mnogobrojnim trofejima koji su osvojeni u proteklih četrdesetak godina.

Među aktualnim vozačima Kluba danas, svakako se ističe Danko Braim, višestruki prvak Hrvatske u motocrosu za klasu veterana.

Danas se u Mladini osim motocrosa održavaju različite discipline; moto rally, moto slalom, Trial, enduro, cross country.
Od 2017. god. MCK “Jaska” je prvi službeni organizator Triala unutar HMS-a. To je tehnička disciplina, a možemo ju nazvati i vratolomna sportska disciplina koja zahtjeva veliku vještinu i fokusiranost vozača. Vozi se na specijalno pripremljenim motociklima koji nemaju sjedalo jer se za vrijeme vožnje na motociklu pretežno stoji. Članovi ekipe MCK Jaska, Aleks Vencl, Silvester Pavlović, Luka Ožbolt, Dino Miskić i Martina Cvitković – prvaci Hrvatske i dobitnici HMS zlatne plakete za 2019, 2020 i 2021.
04.09.2022. održao se i prvi (1) memorijal Lene Šoštarića u spomen na 60. obljetnicu Leninog prvog nastupa u karlovačkom Šancu. On je bio najtrofejniji hrvatski vozač motocrosa te je ujedno i zaslužan za razvoj motocrosa u Jastrebarskom, on je ucrtao prvu motokros stazu u Mladini.
Na memorijalnoj utrci pored vozača koji su bili sudionici na utrci, došao je i velik broj vozača koji su bili zajedno na stazi uz Lenu Šoštarića i svojim dolaskom su dali poseban doprinos u počast Leni.
Ove 2023. godine održao se i drugi (2) memorijal Lene Šoštarića u sklopu Prvenstva Hrvatske u motocrossu.
Od 16 – 18.lipnja 2023. na stazi u Mladini održano je prvenstvo Europe u motocrossu i tako smo još jednom ugostili ugledno međunarodno motocross društvo. Nastupili su mladi vozači iz jugozapadne zone u klasama EMX65 i EMX85, starosti od 9 do 15 godina, to je elita mladosti Evrope, to su najkvalitetniji vozači koji su budućnost evropskog motocrosa u narednim godinama.
Rezultati su bili zadivljujući. Svi vozači, njih 60 koji su došli iz Italije, Francuske, Španjolske, Austrije, Slovenije, Portugala, Hrvatske, otišli su svojim kućama oduševljeni stazom i cijelom organizacijom, te u svoje zemlje prenijeli pozitivne dojmove te prezentirali našu Mladinu, Grad, Županiju i RH.

Veliki trud koji je MCK Jaska uložio uz pomoć Dine Cara u pripremi staze (frezanje), urodio je plodom te možemo sa sigurnošću reći da je ovo bila najbolje organizirana utrka u Jastrebarskom u posljednjim godinama. Staza je bila prava atrakcija. Prašina je godinama predstavljala problem na utrkama u Mladini, ali uz odličnu pripremu ove godine nije je bilo ni u tragovima. Najmlađi europski natjecatelji mogli su uživati u odličnim uvjetima, uz nemilosrdno sunce koje je pržilo jaskanske brege.
Naš 10-godišnji vozač Roko Ivandić u klasi MX65, osvojio je 1.mjesto, tako da je poseban doživljaj u proglašenju i to što se svirala hrvatska himna.

MOTOCROSS klub Jaska primio je priznanje i proglašen :
• Klubom godine – HMS prvenstva Hrvatske u super enduru, trialu, motoslalomu, motorallyu i crosscountryju, imamo registriranih 15 timova , bio je organizator proglašenja u disciplinama moto slalom, moto rally, trial i quad te HMS Kupa Hrvatske Vilko Sever i HMS motociklističkog zlatnog trofeja županija i HMS motociklističkog kupa gradova i općina.
• Team godine – Team Jaska Mladina sudjelovao je u 14 disciplina, a prvaci su, viceprvaci ili pobjednici još u 9 disciplina
• Trofej CVH (Centra za vozila Hrvatske) – MCK Jaska osvojio je najviše bodova na registriranim motociklima
• Zlatna plaketa: Motocross klub Jaska -prvaci PH u trialu

Vozači MCK Jaska u motocross (MX) Veterani A, Borut Koščak je prvak Hrvatske 2020, 21 i 22. godini
Danko Braim prvak Hrvatske 2021, 2022, 2023.g.
Danko Braim je također izbornik naše motocross reprezentacije, a prošle godine od 08.-09.10. motoccross okupljanje reprezentacije Europe održalo se u Španjolskoj.
Ove godine od 07-08.10. naš iskusni motocrossist Danko Braim vodio je hrvatsku motocross reprezentaciju na najveće svjetsko natjecanje u motocrosu u francuskom Erneeu.

Pored već spomenutih vozača koji voze za Motocross klub „Jaska“ , tu su još i Ivan Radočaj isto u disciplini motocross,
Cestovne moto utrke; Domagoj Krešo Lovrić, Marjan Frangež, Marin Gros
Super moto; Antonio Kossi, prvak Hrvatske u klasi Open
Minimoto; Dragan Kovačić i Marolt Matjaž.
Skuteri; Marko Gereš, prvak Hrvatske u klasi Open
U 2023. godini zajedno sa Markom vozio je i 28-godišnji Ante Bubalo iz Zagreba.
Trial; Davor Marjanović, Dino Miskić, Silvester Pavlović, Luka Ožbolt, Martina Cvitković, Matija Britvec.
Glavni sponzor Motocross kluba „Jaska“ je Auto klub Jastrebarsko koji podržava Klub u svim sportskim manifestacijama svih godina od osnutka Kluba, jer ipak je Motocross klub „dijete“ Autokluba.

 mtc

 mtc 1mtc 2mtc 3